مزایا و چگونگی ایزولاسیون مخازن نفت با ورق ژئوممبران

ایزولاسیون مخازن نفت با ورق ژئوممبران

از کاربردهای متعدد ورقهای ژئوممبران می توان به ایزولاسیون مخازن نفت با ورق ژئوممبران و نیز ساخت تانک‌های نگهداری نفت و گاز، حفاظت از خطوط لوله و کابل‌ها، جلوگیری از نشت نفت و گاز به زیرزمین و هوا، جمع‌آوری و بازیافت گاز متان از مخازن نفتی اشاره کرد و لذا در این مقاله به دلایل اهمیت این موضوع و نیز مزایای استفاده از ژئوممبران ها می پردازیم.

مخازن نفتی

مخازن نفت تجاری سیلوهای بزرگی هستند که برای ذخیره مقادیر عمده نفت به صورت ایمن و موثر استفاده می شوند. آنها برای ذخیره انواع روغن از جمله نفت خام، سوخت، روان کننده، گیاهی، روغن های مصنوعی و غیره طراحی شده اند. مخازن نفت صنعتی می توانند روی زمین یا زیر زمین باشند و در صنایع زیر کاربرد دارند:

  • حمل و نقل
  • تولید
  • تولید مواد شیمیایی
  • نیروگاه ها
  • معدن

 

چرا مخازن نفت را عایق بندی کنیم؟

عایق مخزن نفتی به حفظ دمای ثابت مخزن  کمک می کند و در عین حال از سازه ها در برابر شزایط  آب و هوایی مختلف، اشعه ماوراء بنفش و سایر عناصری که می توانند بر کیفیت مواد داخل مخزن تأثیر بگذارند، محافظت می کند. عایق بیرونی مخزن نفتی نقش مهمی در این سیستم ها برای ذخیره سازی صحیح نفت دارد.


توضیحات بیشتر برای عایق ژئوممبران


دلایل اهمیت ایزولاسیون مخازن نفت

در صنایع نفت و گاز، مخازن سوخت یکی از مهمترین عناصر است که نیازمند ایزولاسیون مناسب برای حفظ کیفیت و ایمنی مواد درون آنها هستند. استفاده از ورق ژئوممبران به عنوان یک روش نوین برای ایزولاسیون مخازن سوخت می‌تواند بهبود قابل توجهی در عملکرد و کارایی این سیستم‌ها ایجاد کند.

نفت خام پس از استخراج دارای املاح گوناگونی مانند نمک و ترکیبات شیمیایی است که بعد از جداسازی به پساب و گل حفاری شناخته می‌شود، (در مقاله استفاده از ژئوممبران در حوضچه های گل حفاری توضیحات کاملتری آورده ایم) که در صورت عدم جداسازی، منجر به خورندگی تجهیزات نفتی می‌شود و به منظور جداسازی و نمک‌زدایی آن را در مخازن سوخت، نگهداری می‌کنند که در اثر این املاح و نشست مواد نفتی در طول زمان، عموماً دو نوع تخریب در این مخازن صورت می‌گیرد. که در ادامه عوارض عدم ایزولاسیون مخازن نفت و گاز را شرح می دهیم .

عوارض عدم ایزولاسیون مخازن نفت و گاز

دو مورد مهم از عوارض عدم عایقکاری و ایزولاسیون صحیح مخازن نفت و گاز، تخریب و خوردگی فونداسیون کف مخزن و دیواره بیرونی مخزن است.

تخریب فونداسیون کف مخزن

تخریب فونداسیون کف مخزن باعث نفوذ مواد نفتی به بستر خاک می‌شود و عوارض زیست محیطی به همراه دارد

ایزولاسیون مخازن نفتی با ژئومبران باعث می‌شود که به راحتی بتوان انواع مواد شیمیایی و مخلوط‌های خطرناک را درون مخازن ذخیره کرد .

تخریب دیواره بیرونی مخزن

تخریب دیواره بیرونی مخزن و خوردگی بدنه فلزی ورق‌ها و نقاط جوش آن‌ها که برای عدم بروز مشکلات زیست محیطی و آتش‌سوزی و غیره به‌صورت دوره‌ای مخازن را تعمیر می‌کنند که در حالت سنتی می‌بایست مخازن را خالی و قسمت‌های معیوب را جدا و ورق جدید، جایگزین آن کرد که این کار علاوه بر هزینه سنگین آن، خطرات آتش‌سوزی را نیز به دنبال دارد.

به دلیل مقاومت بالای ژئوممبران با مواد شیمیایی، برای نگه داشتن پساب و گل حفاری از این ورق‌ها در عایق‌بندی بستر حوضچه‌ها استفاده می‌شود. کاربرد ژئوممبران در این صنعت رو به افزایش است.


توضیحات بیشتر برای مفاهیم و البته قیمت استخر ژئوممبران


ایزولاسیون فونداسیون مخازن سوخت با ژئوممبران

ایزولاسیون مخازن نفتی به منظور جلوگیری از نفوذ سایر مواد به داخل مخزن و یا خروج مواد مخرب از آن انجام می‌شود.
ایزولاسیون مخازن نفتی با ورق ژئوممبران به عنوان یکی از روش‌های مورد استفاده در صنعت نفت و گاز برای جلوگیری از نفوذ آب و مواد خطرناک به داخل مخزن است. ورق ژئوممبران که از پلیمرهایی مانند PVC، HDPE یا LDPE ساخته شده است، دارای خواص فیزیکی و شیمیایی مناسبی برای جلوگیری از نفوذ آب، رطوبت و مواد شیمیایی است.


پیشنهاد به مطالعه مقاله بهبود عملکرد سیستم های پالایش با ورق ژئوممبران


ایزولاسیون مخازن نفت

یکی از مصالح اصلی درساخت فونداسیون مخازن فلزی ذخیره سوخت که عموماً به صورت استوانه ای می باشند ژئوممبران HDPE می باشد که معمولاً در ضخامت های 1/5 و 2 میلیمتر در زیر لایه حفاظت کاتدی نصب می گردد .

ژئوممبران به عنوان لایه محافظ در برابر نفوذ مایعات حاصل از نشتی احتمالی مواد نفتی و میعانات گازی به بستر خاک و جهت جلوگیری از آلودگی زیست محیطی و پایش میزان نشتی در فونداسیون ، طراحی و اجرا می گردد .

 

چگونگی ایزولاسیون مخازن نفتی با ورق ژئوممبران

در این روش، ابتدا برای ایجاد جدایی بین مخزن و زیرسطح آن، یک لایه زیرسازی به عنوان پایه در زیر سطح مخزن قرار داده می‌شود. سپس ورق ژئوممبران به صورت لایه‌ای در بالای این پایه قرار می‌گیرد. این ورق با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی خود، قابلیت جدایی بین مخزن و سطح زیرسطحی را دارد.
پس از قرار دادن ورق ژئوممبران، لایه‌های دیگری از مواد مختلفی مانند شن، ماسه و یا بتن به صورت لایه بر لایه روی آن قرار می‌گیرند تا از نفوذ هرچه کمتر هوا و آب به داخل مخزن جلوگیری شود. این لایه‌ها به عنوان یک پوشش حفاظتی برای ورق ژئوممبران عمل می‌کنند و در عین حال از پایداری و ایمنی مخزن نیز محافظت می‌کنند.

 

مزایای ژئوممبران برای ایزولاسیون مخازن نفت

  • ورق ژئوممبران دارای ویژگی ضدآب بوده و از نفوذ آب و مواد شیمیایی جلوگیری می‌کند.
  •  این ورق‌ها قابلیت انعطاف و تنظیم به شکل‌های مختلف را دارا هستند که امکان پوشش دقیق سطوح مختلف مخازن سوخت را فراهم می‌کند. ورق ژئوممبران کاربرد زیادی در پوشش دهی اولیه و ثانویه جهت احداث مخازن نفتی، گاز مایع و سایر تولیدات این گروه جهت نگهداری آنها و همچنین جلوگیری از آلودگی محیط زیست دارد.
  • ورق ژئوممبران مقاومت خوبی در برابر اثرات شیمیایی مختلف دارد که از دوام آن در مقابل مواد شیمیایی موجود در سوخت‌ها و زمینه‌های نفتی حفاظت می‌کند.
  • هزینه پایین
  • سرعت اجرای بالا
  • ضد جلبک و خزه
  • مقاوم در برابر نور خورشید و اشعه ماورای بنفش
  • تحمل دمائی بالا

با توجه به ویژگی‌های منحصر به فرد و مزایایی که ورق ژئوممبران ارائه می‌دهد، استفاده از این روش به عنوان یک روش نوین و کارآمد برای ایزولاسیون مخازن سوخت در صنایع نفت و گاز توصیه می‌شود.