امروزه ایجاد استخر پرورش ماهی ژئوممبران از جمله استخرهای پرورش آبزیان صنعتی، ساخت استخر جهت پرورش میگو با استقبال زیادی روبرو شده است. ژئوممبران لایه های نازک پلاستیکی غیر قابل نفوذ را با منسوجات بی بافت (non waven fabric) ترکیب می کند. منسوجات بی بافت به مواد ساخته شده از الیاف یا نخ های گفته می شوند که یکدیگر را قطع نمی کنند. این ترکیب سازی باعث می شود که ژئوممبران خاصیت ضد نشتی داشته باشد و آب از آن عبور نکند.
شرکت پارس عایق پلیمر پایدار تولید کننده ورقهای ژئوممبران و انواع استخر پلیمری و ژئوممبران آماده است که مشاوره های لازم در این زمینه را به شما ارائه کند. جهت سفارش می توانید با شماره 09128132387 تماس بگیرید.
دلایل اهمیت عایق و آب بندی در استخر پرورش ماهی و میگو
در حوزه پرورش آبزیان، چندین روش و تکنیک برای ساخت استخر و نحوه آببندی وجود دارد. همه روشها برای آب بندی و عایق از آستر های خاص و ویژهای برای پرورش گیاهان مفید و ماهیان سود میبرند. بدون ورق های ژئوممبران بسیاری از استخرها، مخازن و سایر بخش های سیستم آبزی پروری مستعد نشت بوده و در طول زمان از کار میافتند.
ژئوممبران یکی از بهترین متریال مورد استفاده در ساخت استخر پرورش ماهیان است. عایق ژئوممبران عایق و ضد نشتی است و آب را از خود عبور نمی دهد.
مشاهده مشخصات و خرید ورق ژئوممبران
عایق ژئوممبران به دلیل انعطاف بالا، امکان انبساط، ضد خورندگی، مقاومت در برابر دمای بسیار پایین یا بالا و … می تواند به عنوان یکی از بهترین عایق ها در ساخت استخر پرورش ماهی مورد استفاده قرار گیرد.
ویژگی های ژئوممبران برای ساخت استخر پرورش ماهی
از مهمترین ویژگی های ژئوممبران که به ساخت استخر پرورش ماهی با ژئوممبران می انجامد، عبارتند از:
- داشتن خاصیت نفوذ ناپذیری در برابر آب
- مقاومت بسیار زیاد در برابر گرما و سرمای شدید ( مقاوم در دماهای بالای 100 درجه و زیر 60 درجه)
- حفظ حالت پایدار و مقاومت در برابر انواع خوردگی های اسیدی، قلیای و آلودگی های روغنی
- داشتن مقاومت بسیار زیاد در برابر کشیدگی (به همین دلیل کاربردهای بسیار زیادی در بخش های صنعتی دارد)
- امکان انبساط در فشارهای مختلف و مقاومت در برابر کشیدگی (همین باعث می شود که دچار شکستگی نشود و در شرایط آب و هوایی ناپایدار نیز قابل استفاده باشد)
- ساخته شدن با پلاستیک مرغوب و کربن سیاه (مطلوب برای اسفاده به عنوان ماده اولیه در ساخت انواع کیسه های پلاستیکی نگهداری مواد غذایی)
مطالعه بیشتر ساخت استخر کشاورزی ژئوممبران
چرا ورق های ژئوممبران برای ساخت استخر پرورش ماهی خصوصا میگو مناسب است؟
- کنترل نشت و جلوگیری از آلودگی: با توجه به درجه نفوذ ناپذیری بالای ژئوممبران، کنترل نشت به خوبی انجام می شود که آن هم کلید جلوگیری از آلودگی است .زیرا حتی بستر های محکمتر و سفت و سختی مانند بتن، میتوانند به آب اجازه دهند به آرامیاز حوضچهها یا مسیرها منحرف شده و پخش شوند.
- حفظ PH دقیق آب : با افزودن یک مانع فیزیکی بین خاک و آب، حفظ pH دقیق مورد نظر بسیار آسانتر است. کنترل سطوح مواد معدنی و آمونیاک محلول نیز با کمک آستر مناسب آسانتر خواهد شد.
- محصولات بزرگتر و سالم تر: برخی از مطالعات در مورد پرورش آبزیان، به ویژه آنهایی که شامل میگو و ماهی هایی مانند کپور هستند، نشان میدهد که سیستم های آستردار در زمان برداشت، محصولات بزرگتر و سالم تری تولید میکنند. برای محصولاتی مانند میگو و ماهی، رشد بیشتر و سرعت رشد بالاتر، اغلب به دلیل کیفیت آب پایدار و افزایش منابع غذایی در کف استخر است.
- پاکسازی کامل استخر در نتیجه کاهش خطر بروز بیماری: بستر سازی حوضچه یا استخر پرورش آبزیان با ورق ژئوممبران امکان پاکسازی و تمیز کردن کامل استخر را میدهد. خصوصا میگوها، در معرض ابتلا به بیماریها و سایر مسائلی هستند که میزان تولید آنها را کاهش میدهد. با آستر کردن حوضچه با ژئوممبران، میتوانید آن را کاملاً خشک کنید و تمام لجنها را تمیز کنید تا به پاکسازی کامل برسید.
مطالعه بیشتر استخر پلیمری چیست؟
معیارهای ساخت استخر پرورش ماهی و میگو
استخرها باید با در نظر گرفتن نوع ماهی که می خواهیم پرورش دهیم ساخته شوند، اما باید با یک ژئوممبران مرغوب با تراکم بالا نیز برای پوشاندن سطحی آن قرار دهیم. ژئوممبران ها پارچه های پلیمری غیر قابل نفوذ هستند که معمولاً در ورق های انعطاف پذیر و پیوسته تولید می شوند.
همچنین از بروز آسیب هایی که سایر انواع عایق رطوبتی ممکن است به دلیل گذشت زمان یا جابجایی زمین متحمل شوند، جلوگیری می کند. ژئوممبران ها به دلیل سازگاری، مقاومت و سطح نفوذپذیری پایین، جایگاه خود را در بسیاری از انواع پروژه های ساختمانی، اعم از عمرانی و صنعتی پیدا کرده اند.
آماده سازی استخر پرورش ماهی
به منظور آماده سازی استخر پرورش ماهی فرایندهای زیر انجام می گیرد که عبارتند از:
- خشک کردن استخر پرورش ماهی: کاهش رطوبت خاک در فاصله زمانی بین دو فصل از تولید ماهی ها است. در این مرحله هوا وارد خاک شده و تنفس خاک انجام می پذیرد. قرارگیری باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها در معرض نور خورشید و از بین رفتن آنها از دیگر اهداف خشک کردن استخر است.
- جمع آوری رسوبات کف استخر: رسوبات کف استخر به دلایلی چون فرسایش دیواره های پیرامونی، بارندگی ها به هنگام تخلیه بودن استخر، فرسایش مکانیکی خاک که مقابل دستگاه های هوادهی قرار دارند و … ایجاد می گردد.
- شخم زنی و دیسک زدن استخر: با هدف اصلاح و بهبود استخر پرورش ماهی در زمان تخلیه بودن استخرعملیات شخم و دیسک زنی استخر انجام می گیرد. افزایش سطح هوادهی، سرعت گرفتن تجزیه مواد آلی خاک، بهتر انجام گرفتن فرایند خشک کردن و … از مزایای شخم زنی استخر پرورش ماهی است.
- آهک پاشی استخر: پیش از آبگیری و ماهی ریزی عملیات آهک پاشی به میزان یک تن در هر هکتار انجام می گیرد. آهک ریزی سبب خنثی کردن PH استخر شده، کاهش سطح سختی اب، تجزیه شدن رسوبات لجنی، ضد عفونی شدن استخر و … انجام می گیرد.
مطالعه بیشتر برای ترمیم و تعمیر استخر ژئوممبران
مزایا و معایب ساخت استخر پرورش ماهی با ژئوممبران
از مزایای ساخت استخر پرورش ماهی با ژئوممبران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم آسیب به ماهی ها، به دلیل داشتن سطحی نرم و بدون خراش در استخر، همچنین ژئوممبران از ایجاد باکتری ها و تکثیر میکروارگانیسم ها در سطح آب جلوگیری کرده و از این طریق از عفونت و بیماری در آبزیان جلوگیری می کند.
- مقاومت بالای بدنه ژئوممبران استخر پرورش ماهی در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید
- نصب سریع و آسان
- قابلیت جابجای استخر
- کاهش هزینه ها به دلیل نیاز به آب کمتر، همچنین عایق ژئوممبران از تبخیر آب تا حد زیادی جلوگیری کرده و سبب می گردد تا آب کمتری از دست رود.
- استفاده از عایق ژئوممبران در ساخت استخر پرورش ماهی با ژئوممبران سبب می گردد تا فاکتورهای مختلف پرورش ماهی نظیر دما، سطح PH آب، سطح اکسیژن و دیگر شاخص های آب که در پرورش ماهیان حائز اهمیت هستند، راحت تر کنترل شده و مورد ارزیابی قرار گیرد.
- انعطاف بالای ورق ژئوممبران در ساخت استخر پرورش ماهی سبب می گردد تا اشکال و ابعاد این استخرها به دلخواه تنظیم گردد.
مراحل ساخت استخر پرورش ماهی با ژئوممبران
مراحل ساخت استخر پرورش ماهی با ژئوممبران شامل موارد زیر است:
- نیازسنجی، طراحی و برنامهریزی: این مرحله شامل بررسی نیازهای حیاتی برای پرورش ماهی، انتخاب مکان مناسب برای استخر و اندازهگیری منابع آب مورد نیاز است. همچنین باید ابعاد استخر، عمق، و شکل آن را مشخص کنید.
- آمادهسازی محل: در این مرحله، باید محلی که انتخاب کردهاید، برای ساخت استخر آماده شود. این آمادهسازی شامل تمیز کردن محل، حفر یا صاف کردن زمین و حذف هرگونه موانع و مواد غیرضروری است.
- ساخت سازه پایه: در این مرحله از ساخت، باید سازه پایه استخر ساخته شود. اقداماتی همچون بتنریزی و ساخت ستونها، پایهها و دیوارهای استخر در این مرحله انجام میشود.
- نصب ورق ژئوممبران: ورق ژئوممبران باید به دقت و به طور صحیح روی سازه پایه نصب شود. این ورقها باید به طور کامل از طریق جوشکاری یا سایر روشها به صورت محکم به هم پیوند داده شوند تا هیچ نقطه ضعفی در جایی که ممکن است نفوذ آب رخ دهد، وجود نداشته باشد.
- ایجاد سیستم فیلتراسیون و تهویهمطبوع: برای حفظ کیفیت آب در استخر و ایجاد محیط مناسب برای رشد ماهیان، سیستم فیلتراسیون و تهویهمطبوع مورد نیاز است. نصب پمپها، فیلترها، سیستم تهویه و انتقال آب باید در این مرحله از ساخت استخر صورت گیرد.
- آبیاری و شروع پرورش: پس از نصب سیستمهای لازم، میتوانید استخر را با آب پر کرده و ماهیان را در آن پرورش دهید. در این مرحله، باید توجه کنید که شرایط آب، دما و تغذیه ماهیان به درستی تنظیم شده باشد.
- مراقبت و نظارت مداوم: برای حفظ سلامتی و رشد ماهیان، باید به طور منظم استخر را بررسی، آب را تصفیه و شرایط محیطی را کنترل کنید. نظارت مداوم بر شاخصهای آب مانند pH، دما و میزان اکسیژن ضروری است.